CME.ba

Update EULAR smjernica za liječenje psorijatičnog artritisa i mjesto sekukinumaba u njima

September 06, 2023 Doc.dr.sc. LJUBINKA BOŽIĆ MAJSTOROVIĆ, dr.med. Season 1 Episode 114
CME.ba
Update EULAR smjernica za liječenje psorijatičnog artritisa i mjesto sekukinumaba u njima
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Doc.dr.sc. LJUBINKA BOŽIĆ MAJSTOROVIĆ, dr.med.

subspecijalista reumatologije

UKC RS Banjaluka
Banjaluka, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Psorijatični artritis se razvije u oko 30% pacijenata sa psorijazom. Neliječeni psorijatični artritis može dovesti do teškog invaliditeta i komorbiditeta. Osnovni cilj u liječenju bolesti je prevenirati strukturalna oštećenja na kostima i zglobovima. S tim u vezi 2019. godine su publicirane osvježene smjernice Evropske lige protiv reumatizma (EULAR) koje podrobno obrađuju koji se lijekovi mogu upotrebljavati u kojoj fazi bolesti.

Jedan od lijekova koji zauzima značajno mjesto je i sekukinumab, koji ciljano inhibira jedan od ključnih citokina u patogenezi psorijatičnog artritisa – interleukin 17A. U ovom kratkom i fokusiranom tečaju, nacionalni ekspert na polju reumatologije, prezentira osvježene smjernice sa akcentom na mjesto sekukinumaba u njima.

Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante reumatologije, interne medicine, dermatovenerologije, pedijatrije, porodične medicine, a primjerena je i za farmaceute i studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracijaje također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Komore farmaceutskih tehničara Tuzlanskog kantona i Farmaceutskog fakulteta Tuzla.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo
At Novartis, we are reimagining medicine.

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!