CME.ba

Terapija hroničnog virusnog hepatitisa C – klinički benefiti

October 04, 2023 Prof.dr.sc. ANTONIJA VERHAZ Season 1 Episode 116
CME.ba
Terapija hroničnog virusnog hepatitisa C – klinički benefiti
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
 Prof.dr.sc. ANTONIJA VERHAZ, dr.med.

specijalista infektologije
Klinika za infketivne bolesti
UKC RS Banjaluka

Banjaluka, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Hronični hepatitis C je do prije samo nekoliko godina bio neizlječiva bolest sa pogubnim posljedicama po zdravlje oboljelog. Hronična jetrena bolest, sa progresijom ka cirozi, potreba za transplantacijom jetre, posttransplantacijska rekurenca u 100% transplantiranih, hepatocelularni karcinom i smrt, samo su neke od glavnih posljedica hronične HCV infekcije. Ne treba zaboraviti ni veliki broj inficiranih pacijenata na hemodijalizi čiji su ishodi u slučaju potrebe transplantacije bubrega bili lošiji nego u onih koji nisu inficirani.

Ipak, dolaskom novih moćnih lijekova, paradigma se potpuno promijenila – bolest koja je do juče bila neizlječiva u ogromnom broju slučajeva, danas se liječi oralnim preparatima, bez interferona i za 8 nedjelja u probranim populacijama pacijenata. Dakle, svjedočimo još jednoj velikoj pobjedi medicine o kojoj će za 20-tak godina istoričari medicine pisati kao o što danas pričamo o našoj pobjedi nad tuberkulozom u prošlom vijeku ili o revoluciji koju je peniciln donio u tretmanu infekcija.

U ovom iscrpnom tečaju, omogućenom od strane farmaceutske kuće AbbVie, donosimo zadnje dokaze i podatke, kao i zadnji pregled dostupnih terapijskih opcija u modernom tretmanu hroničnog hepatitisa C. Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante infektologije, gastroenterologije, interne i porodične medicine, farmakologe i farmaceute, a primjeren je i za studente medicine.

Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!