CME.ba

Šta su to probiotici?

June 12, 2020 Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ Season 1 Episode 9
CME.ba
Šta su to probiotici?
Show Notes

SADRŽAJ JE NAMIJENJEN ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM PROFESIONALCIMA!

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ

specijalista interne medicine
subspecijalista gastroenterolog
vanredni profesor na Katedri za internu medicinu
Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Svaka ljudska jedinka je sastavljena od triliona stanica, međutim ono što je malo poznato da naša mikrobiota, odnosno simbiotski mikroorganizmi koji žive na nama i u nama brojem daleko nadmašuje broj ljudskih stanica u svakoj individui. Prema onome što danas znamo svako od nass je simbiont sastavljen od jedva nešto iznad 10% ljudskih i 90% mikrobnih stanica. Dakle mogli bismo reći da svako od nas ipak možda i nije JA, nego MI 🙂

Šalu na stranu, u  ovome tečaju dajemo prikaz osnovnog znanja o jednom dijelu našeg mikrobioma, odnosno naše intestinalne flore. Kakve su njene funkcije, gdje nam pomaže, a gdje odmaže, i kako je uopšte dobijemo? šta se događa kada i ona oboli, odnosno kada pređe u stanje disbioze i kako tu mogu pomoći probiotici? Šta su to uopšte probiotici i zašto nisu svi isti, te kako pojedini od njih mogu pomoći u tretmanu nekih gastrintestinalnih stanja i bolesti.

Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante interne medicine, gastroenterologije, infektologije, pedijatrije, porodične medicine, kao i studente medicine i farmaceute.

Tečaj je kreiran uz podršku farmaceutske kuće CH-OSCAR, doo, Livno.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!