CME.ba

Liječenje bola u primarnoj praksi

November 14, 2020 Prof.dr.sc. LJILJANA CVEJANOV KEZUNOVIĆ Season 1 Episode 23
CME.ba
Liječenje bola u primarnoj praksi
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc LJILJANA CVEJANOV KEZUNOVIĆ
Univerzitet u Podgorici
Podgorica, Crna Gora

LINK NA AKTIVNOST
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

U ovoj epizodi našeg podcasta donosimo predavanje o pristupu tretmanu bola na nivou primarne prakse, u porodičnoj medicini, tamo gdje su prve linije zdravstvenog sistema. U ovom izvanrednom predavanju možete poslušati vrhunski sadržaj i pregled današnjeg pristupa tretmanu bola u ordinaciji porodičnog ljekara. Predavanje je dio našeg webcast simpozija o tretmanu hroničnog bola.

U subotu, 30.11.2019. godine u prostorijama Centra za palijativnu medicinu i terapiju bola UKC Tuzla je drugi po redu simpozij o bolu u sklopu niza edukativnih skupova projekta Higher Education Pain Medicine Project (HEPMP), podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske Unije. Konzorcijum projekta čine predstavnici devet ustanova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije. Više o samom skupu, kao i projektu možete vidjeti na programu uz ovaj skup kojeg možete skinuti sa OVOG linka.

Prethodno smo na našem portalu objavili tečaj vezan za akutni bol, a sada donosimo novu temu – hronični bol. Hronični bol je neprijatno, individualno, subjektivno, senzorno i emocionalno iskustvo vezano za aktuelnu hroničnu bolest, najčešće nepoznate etiologije. Hronični bol, za razliku od akutnog, traje najmanje 3 mjeseca, što je duže nego očekivano vrijeme za ozdravljenje tkiva i rezoluciju bolesti. Imajući u vidu da je bol individualan, subjektivan fenomen, pod hroničnim bolom treba smatrati sve ono što bolesnik saopšti da je za njega bol. Nadamo se da ćete i Vi uživati u predavanjima ovog webcast simpozija u onolikoj mjeri koliko smo i mi pripremajući ga za Vas.

Toplo preporučujemo ovaj tečaj  za sve zdravstvene djelatnike, magistre farmacije i osobito za studente medicine.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!