CME.ba

Benigna hiperplazija prostate

February 09, 2022 Mr.med.sc. MIRSAD SELIMOVIĆ Season 1 Episode 74
CME.ba
Benigna hiperplazija prostate
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Mr.med.sc. MIRSAD SELIMOVIĆ, dr.med.
specijalista urologije
Klinika za urologiju
KCU Sarajevo
Sarajevo, BiH

LINK NA AKTIVNOST
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Jedan od profesora na Medicinskom fakultetu u Tuzli je znao na predavanjima reći da postoje tri faze u životu muškarca: prvo Bata, onda Tata i na kraju Prostata. Šalu na stranu benigna hiperplazija prostate obuhvata preko 80% svih pacijenata sa bolestima prostate, značajno remeti kvalitet života, te nerijetko završava operativnim zahvatima.

Paradigma se na ovome polju mijenja u smislu novih glumaca na polju farmakološkog tretmana koji poboljšava kvalitet života, umanjuje simptomatologiju, te odgađa operativni tretman, nekada do kraja života. Kombinacija alfa blokatora i 5-alfa reduktaze pokazuje u pivotalnim studijama sinergistički efekat u ovome smislu.

Upravo ovo je tema ovog tečaja iz tri modula u kojem naša tri nacionalna eksperta iz oblasti urologije daju sveobuhvatni prikaz onoga što danas znamo o benignoj hiperplaziji prostate, epidemiologiji, dijagnostičkom i terapijskom pristupu, sa akcentom na novi preparat – kombinaciju tamsulozina i dutasterida koji spada u grupu gore navedenih kombinacijskih terapeutika.

Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante urologije, interne medicine, porodične medicine, a primjerena je i za studentne medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Zentiva Pharma d.o.o.
Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilege

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!