CME.ba

Značaj vlaženja sluznice ždrijela kod infekcija gornjeg respiratornog trakta

February 08, 2023 Prof.dr.sc. MIRJANA GNJATIĆ Season 1 Episode 100
CME.ba
Značaj vlaženja sluznice ždrijela kod infekcija gornjeg respiratornog trakta
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc. MIRJANA GNJATIĆ, dr.med.

specijalista otorinolaringologije

Klinika za bolesti uha, grla i nosa
UKC RS Banjaluka
Banjaluka, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Sve dok je sluznica ždrijela intaktna i intraoralna flora stabilna, mogućnost nastanka infekcije mekih tkiva je značajno smanjena. Međutim, suha sluznica pogoduje oštećenjima epitela različitog tipa, a što pogoduje disrupciji normalne epitelne barijere i prodora mikroorganizama u podsluznicu, a onda kako infekcija napreduje i prodora u krvotok i sistem.

Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do isušavanja sluznice gornjeg dijela respiratornog trakta, poput suhog zraka, aerozagađenja, pušenja, nekih hemikalija, lijekova itd. Kombinovani sa infekcijom, koja sama po sebi zbog upalnog odgovora može da promovira gubitak funkcije vlaženja, mogu dovesti do agraviranih oblika infekcija gornjeg respiratornog trakta sa sistemskim posljedicama.

Upravo ovim problemom i mogućnostima njegovog tretmana i u svrhu prevencije, kao i u svrhu liječenja već nastalog problema se bavi ovaj zanimljivi tečaj kojeg pripremamo u saradnji sa jednim od naših eksperata sa područja otorinolaringologije.

Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante otorinolaringologije, porodične medicine i pedijatrije, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Salveo
Biram zdravlje

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!