CME.ba

Diferencijalna dijagnoza lumbalnog bolnog sindroma

April 19, 2023 Prof.dr. MIRSAD HODŽIĆ Season 1 Episode 105
CME.ba
Diferencijalna dijagnoza lumbalnog bolnog sindroma
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc. MIRSAD HODŽIĆ, dr.med.

specijalista neurohirurgije
Klinika za neurohirurgiju
JZU UKC Tuzla

Tuzla, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

U srijedu, 09.06.2021. godine održan je treći po redu simpozij o bolu u sklopu niza edukativnih skupova projekta Higher Education Pain Medicine Project (HEPMP), podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske Unije. Konzorcijum projekta čine predstavnici devet ustanova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije. Više o samom skupu, kao i projektu možete vidjeti na programu uz ovaj skup kojeg možete skinuti sa OVOG linka.

Prethodno smo na našem portalu objavili webcast čija je tema bila akutni bol, kao i onaj čija je tema bila hronična bol, a sada donosimo još novu temu koja se bavi o tome koliko mi uopšte znamo o bolu. Bol ima senzorne i emocionalne komponente i prema trajanju se klasificira kao akutna ili kronična. Akutna bol često je povezana s anksioznošću i hiperaktivnošću simpatičkog nervnog sistema (tahikardija, povećana frekvenca disanja i TA, dijaforeza, proširene zjenice). Hronična bol ne uključuje simpatičku hiperaktivnost, ali može biti povezana s vegetativnim znacima (umor, gubitak libida, gubitak apetita) i depresivnim raspoloženjem. Ljudi se znatno razlikuju u toleranciji na bol.

O ovome sa aspekta raznih specijalnosti možete poslušati i pogledati na ovom izvanrednom webcast simpoziju. Toplo preporučujemo ovaj tečaj za sve zdravstvene djelatnike, magistre farmacije i osobito za studente medicine.

Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla, Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba
Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!