CME.ba

Poremećaj autističnog spektra: šta ljekar treba da zna?

July 07, 2020 Doc.dr.sc. HARIS MEMIŠEVIĆ Season 1 Episode 11
CME.ba
Poremećaj autističnog spektra: šta ljekar treba da zna?
Show Notes

SADRŽAJ JE NAMIJENJEN ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM PROFESIONALCIMA!

PREDAVAČ:
Doc.dr.sc. HARIS MEMIŠEVIĆ

defektolog
Šef Odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju
docent na Pedagoškom fakultetu
Univerzitet u Sarajevu

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Autizam…poremećaj iz autističnog spektra…Aspergerov sindrom…kišni čovjek. Nekome ovi termini ne znače ništa, drugome opet razliku između neba i zemlje. Ne postoje dvije iste osobe sa autizmom. Svaka od njih zauzima svoje mjesto u vrlo širokom autističnom spektru simptoma, koje na žalost na našim medicinskim fakultetima ne podučavaju dovoljno dobro. A rano prepoznavanje simptoma može značiti razliku između doživotnog invalida, osobe koja je osuđena na tuđu njegu i pomoć i osobe sa visokim nivoom funkcionalnosti, osobe koja se može sa svojom posebnošću primjereno uključiti u zajednicu sviju ostalih koji sebe nazivaju “normalnim” ili “neurotipičnim”.

Mnogi od nas dolaze u dodir sa djecom u ranom životnom dobu. Ovaj tečaj ima namjenu da u svim ljekarima probudi svijest, da priloži znanje koje se može smjestiti negdje u mali mozak i ostati tu kako bi sutra svaki medikus lakše prepoznao rane simptome poremećaja autističnog spektra i što ranije dijete proslijedio onima koji mogu pružiti ranu intervenciju.


----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!