CME.ba

Farmakoterapija angine pectoris

January 17, 2021 Prim.dr. SABRIJA NUKIĆ, dr.med Season 1 Episode 29
CME.ba
Farmakoterapija angine pectoris
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prim.dr. SABRIJA NUKIĆ, dr.med.
specijalista interne medicine – kardiolog
JZU Dom zdravlja Gračanica
Gračanica, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.


Angina pectoris – bol u grudima…stanje koje je opisano prije 3000 godina od strane indijskog ljekara Benaris-a, ali i danas jedno od najčešćih kardioloških stanja na svim nivoima zdravstvene zaštite. Paradigma u liječenju angine pectoris se kontinuirano mijenja sa napretkom medicine, sa novim metama za invazivni i posebice, za farmakološki tretman.

Srce je mišićni organ koji zahtijeva ogromnu količinu energije za svoj rad, svakodnevno potroši skoro 6 kg adenozin trifosfata (ATP) za svoj rad, a kojeg dobija dominantno preko metabolizma masnih kiselina, trošeći pri tome ogromne količine kiseonika. U situaciji kada postoji koronarna bolest, kada je priliv kisika krvnim žilama smanjen, inhibicija metabolizma masnih kiselina i usmjeravanje ka metabolizmu glukoze koji troši manje kiseonika bi mogla olakšati simptome ishemije. Upravo ovo je meta novih metaboličikih lijekova i upravo ovo je tema ovog sveobuhvatnog tečaja o stabilnoj angini pectoris, novim smjernicama za njen tretman i mjestu novih tipova terapije u njima.

Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante interne medicine, kardiologije, svih internističkih subspecijalnosti, pulmologije, porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Zentiva Pharma d.o.o.
Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilege

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!