CME.ba

Šta ljekari trebaju znati o dopingu?

January 19, 2021 Dr.sc. MAHIR FIDAHIĆ, dr.med Season 1 Episode 30
CME.ba
Šta ljekari trebaju znati o dopingu?
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Dr.sc. MAHIR FIDAHIĆ, dr.med.
specijalista kliničke farmakologije sa toksikologijom
Medicinski fakultet Tuzla
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine
Tuzla, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Doping…riječ koju obično čujemo nakon sportskih nadmetanja. Iskušenja kroz koja prolaze vrhunski sportaši danas su na granici mogućnosti ljudskog tijela i psihe, pa nije ni čudo da prilika za pomjeranje ovih granica makar za milimetar često znači razliku između prosjeka i pobjedničkih rezultata. Doping je čini se, star koliko i sam sport.

Niti jedna grana sporta danas nije imuna na upotrebu nedozvoljenih sredstava u cilju dopinga, iako je njihova primjena opasna za zdravlje, plodnost, a može dovesti i do po život ugrožavajućih stanja. Također, ljekari u praksi često propisuju sportašima lijekove koji su na listi zabranjenih sredstava, a da o tome znaju malo ili nikako, a što može dovesti do ozbiljnih posljedica po karijeru sportaša. U stvari, mi, ljekari, vrlo malo poznajemo i vrlo strogu metodologiju testiranja sportaša, metodologiju koja je determinirana svjetskim standardima i protokolima.

U ovom zanimljivom tečaju, naš kolega iz državne agencije za antidoping, daje presjek liste zabranjenih sredstava, metodologije testiranja i moguće opasnosti po sportiste od njihove primjene. Takođe se skreće pažnja i na uobičajene lijekove koje propisujemo pacijentima, a koji mogu pri primjeni kod sportaša dovesti do pozitivnog testa pri doping kontrolama.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!