CME.ba

Dekslansoprazol u terapiji GERB-a

March 17, 2021 Dr. MAJDA MEHMEDOVIĆ, dr.med. Season 1 Episode 39
CME.ba
Dekslansoprazol u terapiji GERB-a
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Dr. MAJDA MEHMEDOVIĆ
specijalista interne medicine
Odjel za gastroenterologiju i hepatologiju
JZU UKC Tuzla
Tuzla, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Gastroezofagealna refluksna bolest, skraćeno GERB je patološko stanje uvjetovano refluksom kiselog želučanog sadržaja u jednjak, usta i dišne puteve, a vodeći simptomi su žgaravica, epigastrična i retrosternalna bol i oslabljeno tolerisanje hrane.
U zapadnom svijetu bolest dostiže skoro epidemijske razmjere, gdje se simptomi GERB-a javljaju u 20-40% inače zdrave populacije, a svakodnevna pojava žgaravice kao vodećeg simptoma prisutna je kod svake desete odrasle osobe.
Nova farmakološka forma novog inhibitora protonske pumpe dekslansoprazola omogućava jednostavniji tretman pacijenata sa GERB-om, ne vodeći računa o vremenu uzimanja lijeka, a opet bez gubitka u kliničkoj efikasnosti. U konačnici dobijamo rezultat poboljšane komplijanse i kontrole simptoma.
Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante gastroenterologije, reumatologije, interne i porodične medicine, primjeren je i za studente medicine i farmaceute.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.


TAKEDA Pharmaceuticals
Better Health, Brighter Future.