CME.ba

Budesonid u tretmanu gastrointestinalnih oboljenja

June 23, 2021 Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ Season 1 Episode 53
CME.ba
Budesonid u tretmanu gastrointestinalnih oboljenja
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ, dr.med.

specijalista interne medicine
subspecijalista gastroenterolog
vanredni profesor na Katedri za internu medicinu
Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli
Tuzla, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Oralni budesonid je kortikosterid druge generacije koji omogućava lokalni, selektivni tretman bolesti probavnog trakta i jetre, uz minimalne sistemske nuspojave. Rezultati randomiziranih studija koje su komparirale budesonid sa placebom ili drugim lijekovima su doveli do publikacije ekspertskih preporuka za primjenu budesonida u blagoj do srednje teškoj ileocekalnoj formi M. Crohn, mikroskopskom kolitisu, ulceroznom kolitisu, kao i u autoimunom hepatitisu.
Sigurnosni profil budesonida omogućava da se terapija može sigurno prekinuti bez uobičajene potrebe za postupno smanjenje doze kao kod ostalih kortikosteroida. Kao kortikosteroid koji selektivno djeluje na probavni sistem i jetru, budesonid omogućava primamljivu alternativu za konvencionalne sistemske kortikosteroide u tretmanu probavnih bolesti.
Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante gastroenterologije, pedijatrije i porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine, kao i za farmaceute.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Ewopharma


Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!