CME.ba

Trombofilija i akušerske komplikacije

October 06, 2021 Prof.dr.sc. FEĐA OMERAGIĆ Season 1 Episode 63
CME.ba
Trombofilija i akušerske komplikacije
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc. FEĐA OMERAGIĆ, dr.med.

specijalista ginekologije i akušerstva
PZU “Ordinacija Omeragić”
Tuzla, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Trombofilija u trudnoći predstavlja kontroverznu temu. Dok jedni smatraju da je učinak trombofilije na nastanak akušerskih komplikacija i gubitak trudnoće mali, drugi su skloni trombofilijama pripisati gotovo sve probleme nastale u trudnoći. Poseban medicinski problem je spontani pobačaj, bilo da se radi o ranom gubitku trudnoće ili je pak to gubitak trudnoće u drugom trimestru. Vaskularne promjene posteljice u smislu tromboze, infarkta posteljice, vrlo su čest patohistološki nalaz.
Trudnoća sama po sebi, fiziološki dovodi do hiperkoagulabilnosti krvi. Međutim, postoje određena stanja koja ovaj fiziološki mehanizam mogu amplificirati, a što dovodi do različitih nepovoljnih posljedica bilo po majku, ili češće, po plod.
Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante ginekologije, endokrinologije, pedijatrije i porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine i farmaceute.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba
Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!