CME.ba

Spinalna mišićna atrofija: od prvih simptoma do dijagnoze

October 20, 2021 Mr.med.sc. NINA MARIĆ Season 1 Episode 65
CME.ba
Spinalna mišićna atrofija: od prvih simptoma do dijagnoze
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Mr.med.sc. NINA MARIĆ, dr.med.

specijalista pedijatrije
subspecijalista kliničke genetike

Koordinator za rijetke bolesti RS
Centar za rijetke bolesti RS

Klinika za dječije bolesti
UKC RS Banjaluka
Banjaluka, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Atrofije spinalnih mišića obuhvaćaju nekoliko tipova nasljednih bolesti koje se očituju gubitkom skeletne muskulature zbog progresivne degeneracije stanica prednjeg roga u spinalnoj moždini i motornih jezgara u moždanom deblu. Znakovi se javljaju u dojenačkoj dobi ili djetinjstvu. Spinalna mišićna atrofija je uzrokovana defektom gena zvanog SMN1, glavnog gena odgovornog za stvaranje SMN proteina. Ovisno o težini i vrsti SMA, oboljele osobe imat će poteškoće sa kretanjem, ishranom i, u nekim slučajevima, sa disanjem pa vremenom postaju ovisnije o pomoći drugih lica.

SMA spada u rijetke bolesti, koje bi se trebale brže i bolje dijagnosticirati kada bismo mi, medicinski profesionalci više mislili na njih. Upravo to i jeste cilj ovog tečaja – podizanje svjesnosti među zdravstvenim djelatnicima, posebice što u zadnjih nekoliko godina imamo puno bolje terapijske opcije koje poglavito ovise o ranoj detekciji. Nacionalni ekspert za rijetke bolesti u ovom tečaju daje revijalni prikaz onogoa što danas znamo o SMA.

Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante neurologije, pedijatrije, porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Medis
Pacijentima i zdravstvenom osoblju omogućujemo pristup savremenom, efikasnom i bezbjednom liječenju.

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!