CME.ba

Mehanička trombektomija u liječenju moždanog udara

November 17, 2021 Doc.dr.sc. MIRZA MORANJKIĆ Season 1 Episode 68
CME.ba
Mehanička trombektomija u liječenju moždanog udara
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:

doc.dr.sc. MIRZA MORANJKIĆ
specijalista neurohirurgije
Klinika za neurohirurgiju
JZU UKC Tuzla
Tuzla, BiH


LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Moždani udar…do prije par godina, jedina terapija koju smo imali na raspolaganju je bilo strpljivo čekanje kakav će biti ishod. Etiološke terapije nije bilo, pacijenti su završavali ili kao invalidi ili smrtno, a rijetki su imali manje posljedice. Međutim, paradigma liječenjaa se na svu sreću ubrzano promijenila i dalje se mijenja. Od medikamentozne trombolize u zadnjih nekoliko godina smo došli do mehaničke trombektomije kod koje se koagulum koji je doveo do moždanog udara endovaskularnim putem otklanja iz aficirane krvne žile sa ishodima o kojima smo prije mogli samo sanjati.

U ovom izvanrednom revijalnom prikazu, nacionalni ekspert iz ove oblasti sa preko 700 endovaskularnih intervencija u zadnjih nekoliko godina objašnjava dijagnostički i terapijski prostup kod pacijenta sa moždanim udarom sa posebnim akcentom na mehaničku trombolizu. Tople preporuke za ovu zanimljivu i edukativnu CME aktivnost.

Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante neurologije, neurohirurgije, porodične i interne medicine, svih internističkih i radioloških grana, a primjeren je i za studente medicine.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!