CME.ba

Klinička primjena ursodeoksiholne kiseline

December 01, 2021 Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ Season 1 Episode 69
CME.ba
Klinička primjena ursodeoksiholne kiseline
Show Notes

NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.

PREDAVAČ:
Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ, dr.med.

specijalista interne medicine
subspecijalista gastroenterolog
vanredni profesor na Katedri za internu medicinu
Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli
Tuzla, BiH

LINK NA TEČAJ
Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.

Ursodeoksiholna kiselina (UDCA) je lijek koji ima višestruku primjenu u hepatologiji, a i u nekim stanjima u gastroenterologiji. Neizostavan je u tretmanu različitih holangiopatskih stanja poput primarne bilijarne ciroze, primarnog sklerozirajućeg holangitisa, kao i holestaze u trudnoći.

UDCA se takođe sa uspjehom može primjenjivati kao adjuvantni tretman nekih drugih jetrenih bolesti, a svoju primjenu ima i u pacijenata sa holesteroloskim kamencima žučne kesice, gdje u pojedinih, dobro probranih pacijenata može prevenirati dalji rast kalkulusa, a manje kamence čak i otopiti.

O svemu ovome, indikacijskom području, dozama i primjeni UDCA u različitim kliničkim entitetima pogledajte i poslušajte u ovom pažljivo pripremljenom revijalnom predavanju.

Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante gastroenterologije, interne medicine, pedijatrije infektologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Bosnalijek d.d.
Prvo zdravlje.

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!