CME.ba

Dijagnoza i tretman hipertenzije prema NICE smjernicama

Portal CME.ba Season 2 Episode 1

Pošaljite nam SMS poruku.

Dobrodošli u novu sezonu i prvu epizodu našeg podkasta na CME.ba! Ova epizoda je malo drugačija od dosadašnjih jer želimo da pružimo drugačiji sadržaj nego do sada. Trudićemo se da u narednom periodu često pravimo retrospektivu najbitnijih smjernica za praksu zdravstvenih radnika, bez obzira na specijalnost. Stoga i počinjemo sa jednom od najbitnijih kliničkih tema, a to je hipertenzija.

U ovoj epizodi detaljno razmatramo dijagnozu i tretman hipertenzije kod odraslih, oslanjajući se na ažurirane smjernice britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izvrsnost (NICE). Ove smjernice su prvobitno objavljene 2019. godine i revidirane u novembru 2023. godine, kako bi uključile najnovija saznanja i preporuke. Ovaj pregled je pripremio urednički tim portala CME.ba uz selekciju najrelevantnijih tačaka za svakodnevnu praksu. Detaljan uvid u smjernice možete pogledati na linku ispod.

🔗 Link na NICE smjernice: NICE Smjernice za Hipertenziju

Šta možete očekivati u ovoj epizodi:

  • Precizna dijagnostika hipertenzije: Naglašavamo važnost standardiziranog mjerenja krvnog pritiska i kako izbjeći uobičajene greške koje mogu dovesti do pogrešne dijagnoze. Diskutujemo o upotrebi ambulantnog i kućnog monitoringa za potvrdu dijagnoze.
  • Procjena kardiovaskularnog rizika: Razmatramo kako individualizirati plan liječenja na osnovu ukupnog rizika pacijenta, uključujući upotrebu alata kao što je QRISK3.
  • Tretman hipertenzije: Pružamo detaljan pregled farmakoloških i nefarmakoloških pristupa. Govorimo o važnosti promjena načina života i kako odabrati odgovarajuću terapiju na osnovu karakteristika pacijenta, poput dobi, etničke pripadnosti i prisustva komorbiditeta.
  • Praćenje i dugoročni monitoring: Ističemo važnost kontinuiranog praćenja krvnog pritiska, edukacije pacijenata i kako poboljšati adherenciju terapiji.
  • Prepoznavanje hipertenzivnih hitnih stanja: Učimo kako brzo reagovati i koje korake poduzeti u slučaju hipertenzivne krize, uključujući prepoznavanje znakova koji zahtijevaju hitnu intervenciju.

Zašto je ova epizoda važna za vas:

Hipertenzija je jedno od najčešćih hroničnih stanja koje značajno doprinosi morbiditetu i mortalitetu širom svijeta. Kao zdravstveni profesionalci, imamo ključnu ulogu u ranom otkrivanju, pravilnom tretmanu i edukaciji pacijenata kako bismo poboljšali njihove zdravstvene ishode.

Pratite nas:

  • Posjetite naš portal CME.ba za dodatne resurse, članke i edukativne materijale.
  • Pretplatite se na naš podkast kako biste bili obaviješteni o novim epizodama.
  • Podijelite ovu epizodu s kolegama koji bi također mogli imati koristi od ovih informacija.

Hvala vam što nas slušate i što ste dio naše zajednice posvećene unapređenju zdravstvene njege.

----------
Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.

Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na:

Hvala na slušanju!